Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Perang tablet bermula Google umumkan Nexus 7

Selepas Apple, Samsung, HTC, Kindle Fire keluaran Amazon dan beberapa pengeluar komputer mengeluarkan komputer tablet, kini masanya Google menjadi pemain dalam perang komputer tablet.

Google akan menjual komputer tablet kecil yang membawa jenamanya sebagai memberi cabaran kepada pengeluar tablet lain.

Dinamakan Nexus 7, komputer tablet ini direka khas untuk Google Play iaitu kedai online yang menjual filem, muzik, buku, aplikasi dan kandungan lain.

Pengumuman Google meletakkan jenama Nexus 7 pada tabletnya dibuat seminggu selepas Microsoft Corp. mengumumkan Surface.

Kedua-dua syarikat bergerak dengan risiko mengasingkan Google dan Microsoft.

Syarikat-syarikat lain seterusnya, mungkin kurang cenderung untuk bekerja rapat dengan Google dan Microsoft.

Nexus 7 dan Kindle Fire mempunyai skrin berukuran tujuh inci dari penjuru, lebih kecil daripada iPad keluaran Apple yang berukuran 10 inci.

Nexus 7 juga lebih ringan kira-kira 340 gram berbanding dengan Kindle Fire 400 gram dan iPad 600 gram.

Nexus 7 akan mula diedarkan pada pertengahan Julai bermula pada harga RM636 (AS$199) – harga yang sama dengan Kindle Fire.

Sebaliknya, harga iPad bermula dari RM1,600 (AS$499). Pelanggan boleh memulakan pesanan melalui Google mulai Rabu depan di Amerika Syarikat (AS), Kanada dan Australia.

Harga yang ditawarkan Google boleh dikatakan amat rendah, memandangkan Nexus 7 mempunyai lebih ciri daripada Kindle, termasuk kamera depan.

Kindle ini dipercayai akan kira-kira pulang modal RM636 (AS$199). Samsung Electronics Co. menjual tablet sama dengan Google pada harga RM798 (AS$250).

Andrew Rassweiler, seorang penganalisis IHS iSuppli meramalkan Google akan memberikan subsidi kepada tablet berkenaan untuk menjualnya pada harga bermula daripada RM636 (AS$199).

Google sebelum ini meletakkan jenamanya sendiri dalam siri utama telefon pintar ‘Nexus’.

Tetapi pasaran yang lebih matang daripada pasaran tablet dan terdapat risiko kurang rakan kongsi Google serta tidak meletakkan harga telefon lebih rendah daripada biasa.

Sama seperti telefon pintar Nexus, tablet Nexus 7 akan menjadi wadah untuk versi baru sistem operasi Android Google Inc., yang dipanggil ‘Jelly Bean’.

Walaupun tablet membawa jenama Google, peranti berkenaan akan dibuat oleh AsusTek Computer Inc.

Google baru-baru ini berkembang ke dalam perniagaan membuat peranti dengan pembelian RM40 bilion (AS$12.5 bilion) Motorola Mobiliti, tetapi syarikat itu telah menegaskan bahawa ia bercadang untuk terus bergantung kepada Asus dan pengeluar lain yang telah menggunakan Android.

Pengumuman Microsoft mengenai tablet Surfacenya minggu lepas yang disusuli Nexus 7 daripada Google menghangatkan lagi suasana bagi pembuat tablet seperti Samsung Electronics Co, kata, seorang penganalisis dengan Research ABI, Jeff Orr.

PembekalApabila rakan kongsi pembekal perisian berubah menghasilkan produk perkakasan sendiri, “ini rakan kongsi atau musuh?” soal Orr.

Orr juga mempersoalkan sama ada strategi harga yang rendah tablet Google benar-benar akan memenangi mana-mana peminat dalam jangka panjang.

Apple, kata Orr, menguasai pasaran tablet dengan produk yang mahal, tetapi berfungsi dengan baik.

Di pasaran memang terdapat banyak tablet dijana Android, tetapi tidak ada satupun yang terbukti hampir sama popular sebagai iPad, Samsung Tab atau Kindle Fire.

Ini telah menimbulkan kebimbangan pada Google kerana lebih ramai orang bergantung pada tablet untuk melayari Internet.

Untuk Google, jika Apple mengekalkan penguasaan dan pemain lain seperti Amazon dan Microsoft meningkatkan lagi jualan, mereka boleh menubuhkan sistem operasi mereka dengan cara yang menekankan enjin carian Internet Google dan lain-lain perkhidmatan.

Apple membangunkan sistem sendiri, manakala Amazon mengubah suai Android untuk digunakan dalam Kindles, Microsoft pula akan menggunakan versi baru Windows.

Apple telah mengumumkan bahawa versi seterusnya sistem operasi iPad akan meninggalkan peta digital Google sebagai sistem terbina dalam pelayaran.

Anjakan yang boleh menyebabkan pedagang kejiranan kurang membelanjakan wang untuk mengiklan di Google.

Google juga mengumumkan peranti hiburan rumah yang dipanggil Nexus Q.

Ia menghantar kandungan daripada koleksi peribadi anda atau YouTube kepada TV sedia ada dan sistem pembesar suara.

Pengguna boleh mengawalnya melalui telefon Android berasingan atau tablet.

Nexus Q, yang dinamakan Google sebagai peranti pelayaran sosial pertama di dunia akan berada di pasaran pada Julai di Amerika Syarikat dan dijual pada harga RM955 (AS$299).

Google membuat pengumuman semasa ucaptama di majlis pembukaan persidangan tahunan di San Francisco untuk pengaturcara komputer. Google juga membuat prototaip peranti, dikenali sebagai Projek Gelas, yang boleh didapati untuk diuji.

Ia hanya boleh dibeli pada harga RM4,790 (AS$1,500) pada sidang minggu ini, untuk penghantaran pada awal tahun hadapan.

Google juga memberikan semua 6,000 hadirin Nexus 7, Nexus Q dan telefon Nexus secara percuma.

Juga pada Rabu, Google memperkenalkan satu enjin carian baru untuk membantu pengguna mendapatkan maklumat yang tepat pada masa tepat pada peranti mudah alih mereka.

Dipanggil Google Now, ia akan menjadi sebahagian daripada Jelly Bean, yang boleh didapati pada pertengahan Julai.

Sesetengah peranti termasuk Nexus Galaxy, akan mendapat naik taraf secara automatik.

Dengan Google Now, jika anda berkata, ‘trafik’, sebagai contoh, ia akan melihat laluan ulang-alik yang biasanya dilalui pengguna untuk ke tempat kerja dan menunjukkan laluan alternatif jika banyak trafik.

Ia juga akan memberitahu anda skor pasukan kegemaran anda secara automatik dan akan mengingatkan anda status penerbangan sehingga ke waktu berlepas.

One Response to Perang tablet bermula Google umumkan Nexus 7

  1. Darilha Reply

    July 10, 2012 at 11:57 am

    keep doing a good work please.http://www.carregador.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>